Tytuł projektu: Swojskie klimaty kulinarne
Gmina: Tomaszów Lubelski
Powiat: tomaszowski
Kwota dofinansowania: 5 500 zł
Cel projektu: W ramach projektu zorganizowano 6 warsztatów kulinarnych w 3 blokach tematycznych: warsztaty wyrobu tradycyjnego sera, warsztaty wypieku chleba oraz warsztaty przetworów, kiszonek i kwaszonek. W ramach warsztatów serowarskich uczestnicy poznali sekrety wytwarzania podstawowych serów, a zdobyta przez nich wiedza i umiejętności pozwoliły na kultywowanie kuchni regionalnej. Podczas warsztatów wypieku chleba uczestnicy mieli możliwość poznania tajników praktycznego zrobienia zakwasu do pieczenia chleba. Warsztaty miały na celu zachęcić uczestników do kultywowania i podtrzymywania tradycji. Uczestnicy warsztatów przetworów, kiszonek i kwaszonek nabyli umiejętność wykonywania przetworów z owoców, warzyw oraz wykonywania kiszonek oraz kwaszonek. Na koniec zorganizowano spotkanie podsumowujące projekt, podczas którego uczestnicy mieli możliwość przekazania swoich odczuć z realizacji projektu, przekazania dobrych praktyk pozyskanych podczas warsztatów. W projekcie wzięło udział około 60 osób z terenu powiatu zamojskiego i tomaszowskiego.